Geografische middelpunt van Nederland  

Slechts 1500 meter van het geografische middelpunt van Nederland Een mooie natuurwandeling, keer op keer, in elk seizoen, leidt naar het geografische middelpunt van Nederland. Zoals iedereen het Drielandenpunt bij Vaals kent, net zo mooi maar veel minder toeristisch is het geografisch centrum nabij onze recreatiewoning. Op 16 oktober 1965 onthulde de voorzitter van VVV Gelderland op een van de toppen van de Goudsberg, de Lindeboomsberg, 51 meter hoog, een rots met het opschrift “Midden van Nederland”.

Ir Wigman uit Lunteren had berekend dat er vanaf dit centrale punt in alle richtingen (noord, zuid, oost en west) evenveel land was, voordat de grote polders van het IJsselmeer opdroogden. Tot 1935 moesten er drie grote puntige kalender- of zonnewendestenen zijn. De ene kant van de stenen driehoek wees naar het noordoosten, waar de zon op de langste dag opkomt, en de andere kant naar het zuidoosten, waar de zon op de kortste dag opkomt. Daarom werd deze centrale steen in de jaren 80 vergezeld door twee andere grote rotsblokken uit de ijstijd om de oude geschiedenis van de kalenderstenen weer tastbaar te maken.

In 2002 werd de centrale steen vervangen door een nieuwe, de oude was gebarsten. (De Goudsberg, Midden Nederland is een initiatief van Stichting het Luntersche Buurtbosch, Stichting Geldersch Landschap & Kastelen en de gemeente Ede. Projectpartners zijn Museum Lunteren, provincie Gelderland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Behoud van het Veluws Platteland). Gedetailleerde informatie is te vinden op de website www.middelpuntvannederland.nl.